The Freedom of Stories

INITIATIEF

Najat el Hani reist sinds 2010 door het Midden-Oosten en Noord Afrika om lokale (foto-) verhalen over vrijheid te verzamelen. Om aan deze bijzondere verhalen te komen probeerde ze zo dicht mogelijk bij het onderwerp te komen. Dit hield in dat ze in Petra (Jordanië) bij de bedoeïenen mierzoete thee dronk in een donkere grot, een kijkje nam bij de underground rap scene in Rabat (Marokko) en de Palestijns/Israelische vredebewegingen in Jeruzalem leerde kennen. Deze ongekende verhalen legde ze in schrift en op beeld vast. Om door de lens van de betrokkenen te spreken werkte ze samen met vijf lokale fotografen om hun perceptie op vrijheid vast te leggen. In de mobiele foto-expositie ‘The Freedom of Stories’ worden deze foto series geëxposeerd. 

ONS VERHAAL

De afgelopen decenia lijkt de ‘Arabische wereld’ steeds meer in opspraak te komen; politieke onrust, economische onstabiliteit en sociale ongelijkheid. Maar wat heeft deze regio nog meer te bieden? In The Freedom of Stories – Eastern Edition* – delen vijf (semi-) professionele fotografen, afkomstig uit het Midden- Oosten en Noord Afrika, hun visie op vrijheid. Dit doen ze enerzijds door ieder een unieke fotoserie met een passend thema in beeld te brengen. Voor het tweede gedeelte van dit project delen zij korte verhalen over hun vrijheden en de restricties die hier soms op worden gelegd. Er wordt momenteel aan gewerkt, om deze rijke verhalen in boekvorm uit te brengen.

De missie van The Freedom of Stories is om jonge fotografen middels visuele storytelling te empoweren en een artistieke stem te geven. Bij The Freedom of Stories staat de vrijheid van storytelling centraal als een krachtig instrument voor constructieve vredesopbouw. Het belang van storytelling neemt sinds mensenheugenis een belangrijke plek in binnen de Arabische wereld en haar rijke, lokale culturen. Naast een mondelinge overdracht van verhalen speelt storytelling in schrift en op beeld momenteel een prominente rol in het bieden van ruimte voor alternatieve discoursen. Dit project streeft ernaar haar deelnemers en volgers een internationaal platform voor deze alternatieve stories te bieden. Met het delen van deze beeldende verhalen willen we bijdagen aan het doorbreken van stereotyperingen en reduceren van vooroordelen tussen het ‘oosten en het westen’.

ONDERDEEL WORDEN VAN DE ZOEKTOCHT NAAR VRIJHEID?

Wilt u dat uw omgeving ook een onderdeel wordt van deze oosterse zoektocht naar vrijheid? Dat kan! Vanaf januari 2017 is het mogelijk om de mobiele foto expositie gedurende een nader te bepalen periode in te huren. Ter aanvulling op de expositie, kunnen er lezingen (volwassenen/ professionals) of workshops (jong volwassenen & kinderen) worden geboekt. De thema’s die hierin worden aangehaald betreffen sociale en culturele vraagstukken die onze fotografen uit land van herkomst in beeld hebben gebracht. De inhoud wordt per workshop of lezing op de doelgroep afgestemd, waarbij er rekening wordt gehouden met inhoudelijke kennis en (artistieke) interactie. Neem voor meer informatie over het project en de mobiele expositie, vrijblijvend contact op met projectleider Najat el Hani of bezoek onze website.

 

GELEGENHEID TOT EXPOSEREN VAN THE FREEDOM OF STORIES

Mobiele expositie (tarief en periode in overleg, beschikbaar tot eind 2017) 

Lezing Freedom of Stories
(volwassenen / professionals)

Workshop Freedom of Stories
(jong volwassenen en kinderen)

In de loop van 2018 is het mogelijk om te bieden op uw favoriete werken, welke aan het eind van het jaar tegen het hoogste bod geveild zullen worden.

http://www.freedomofstories.com 

Advertenties